Termometru așezat pe masă de lemn

Ce temperatură trebuie să aibă apa la încălzirea în pardoseală?

Nimic nu se compară cu senzația confortabilă a unei podele calde într-o zi rece. Dar ce temperatura trebuie sa aibă apa la încălzirea în pardoseală, ca temperatura podelei sa fie perfectă? În acest articol, veți afla care este temperatura optimă în funcție de pardoseala aleasă.

Ce temperatură trebuie să aibă apa la încălzirea în pardoseală cu parchet?

Cea mai populară alegere pentru pardoseală este parchetul. Parchetul este o opțiune durabilă și frumoasă de pardoseală, care vine în multe culori și stiluri diferite. Când vine vorba de parchet, temperatura optimă a podelei este între 25-28°C.

Cea mai bună opțiune este parchetul dublu sau triplu stratificat, datorită rezistenței termice mare și coeficientului de dilatare mai mic.

Ce temperatură trebuie sa aibă apa la încălzirea în pardoseală cu gresie sau piatră?

Dacă ați ales gresie sau piatră pentru pardoseală, temperatura podelei trebuie să fie puțin mai ridicată decât în cazul parchetului. Pentru gresie și piatră, temperatura optimă a podelei este între 28-32°C.

Fiind materiale dense și solide, gresia și piatra se încălzesc mai greu, dar și rămân calde mai mult timp.

Ce temperatură trebuie sa aibă apa la încălzirea în pardoseala cu mochetă?

Dacă aveți o podea cu mochetă, temperatura apei trebuie să fie mai scăzută decât în cazul parchetului sau al plăcilor. Pentru o pardoseală cu mochetă, temperatura optimă a apei este între 20-25°C. Pentru mochete, este recomandat să folosiți materiale sintetice, nu fibre naturale.

Sfaturi pentru încălzire în pardoseală

  • Izolați bine pereții exteriori, dar și suprafața de sub sistemul de încălzire în pardoseală

Dacă nu faceți acest lucru, veți risipi o parte considerabilă din căldură. Dacă doriți să vă amortizați cât mai repede investiția inițială în sistemul de încălzire, iar facturile la energie să fie cât mai mici, atunci acordați atenție maximă nivelului de izolare termică a locuinței dumneavoastră.

  • Amplasați mobila și covoarele fără să blocheze căldura

Evitați să amplasați mobilierul și covoarele deasupra sistemul de încălzire prin pardoseală, deoarece veți bloca o parte din căldură. Făcând acest lucru, riscați să stricați și mobila, dar și sistemul de încălzire. Este ideal ca mobila să aibă picioare de cel puțin 4-5 cm înălțime.

Doru Turcu

Articole alese pentru tine

Pentru că ai ales să citești acest articol, ne-am gândit că ți-ar plăcea să citești și aceste articole alese pentru tine.