Sufragerie într-o casă cu parchet și pereți de lemn

Avantaje și Dezavantaje Încălzire în Pardoseală

Când vine vorba de a vă face casa mai confortabila, aveți la dispoziție multe opțiuni diferite. O opțiune care a devenit din ce în ce mai populară în ultimii ani este încălzirea prin pardoseală. Acest tip de încălzire oferă o serie de avantaje, dar există și câteva dezavantaje potențiale pe care va trebui sa le luați în considerare înainte de a lua o decizie. În acest articol, vom analiza mai îndeaproape atât avantajele, cât și dezavantajele încălzirii în pardoseală, astfel încât să puteți lua o decizie informată dacă acest tip de încălzire este sau nu potrivit pentru casa dumneavoastră.

Bărbat gânding, cu mâna la tâmplă

Cum funcționează un sistem de încălzire în pardoseală și unde poate fi montat?

Încălzirea în pardoseala folosește un sistem de țevi, prin care trece agentul termic, sau un covor de fire electrice montate sub podea. În ambele cazuri, sistemul încălzește pardoseala, căldura ridicându-se dinspre podea spre tavan. Încălzirea prin pardoseală poate fi instalată atât în casele noi, cât și în cele deja existente, atât la parter, cat și la etaj.

Ce tipuri de încălzire în pardoseală există?

Există două tipuri de încălzire în pardoseală:

  1. Încălzire în pardoseală cu agent electric
  2. Încălzire în pardoseală cu agent termic
Stâlpi de întală tensiune, cu apusul pe fundal

Încălzirea în pardoseală cu agent electric

Încălzirea electrică prin pardoseală presupune montarea unui covor de fire electrice sub pardoseală, care încălzesc podeaua și camera. Acest tip de sistem se montează mai repede și se întâlnește, de regula, la casele noi. Motivul este necesitatea unei instalații electrice de mare putere. În cazul locuințelor mai vechi, aceste circuite electrice de mare putere lipsesc, făcând montarea unui sistem de încălzire în pardoseală electrică mai dificilă.

Gheizer cu apă fierbinte, din care ies aburi

Încălzirea în pardoseală cu agent termic

Varianta cu agent termic presupune un sistem de conducte montate sub podea, prin care trece apa caldă. Căldura este distribuită uniform prin tuburile cu apă caldă, încălzind pardoseala, iar aceasta radiind căldură în toată locuința. Temperatura apei este mai scăzută decât în cazul sistemelor clasice (radiatoare), undeva pe la 50°C, deci puteți încălzi apa folosind boilere, pompe de căldură, sau chiar panouri solare.

Cum se montează un sistem de încălzire prin pardoseală?

Montarea unui sistem de încălzire în pardoseală se face de către un instalator profesionist. Sistemul trebuie să fie proiectat special pentru casa dumneavoastră, ținând cont de dimensiunea și dispunerea încăperilor, precum și de tipul de pardoseală pe care îl aveți.

Câine dormind pe pat, lângă o femeie cu laptopul pe picioare

Care sunt avantajele încălzirii prin pardoseală?

Există multe avantaje care vin odată cu încălzirea prin pardoseală, dar cele mai importante sunt:

Confort sporit

Unul dintre cele mai mari avantaje ale încălzirii prin pardoseală este nivelul sporit de confort pe care îl poate oferi. În cazul caloriferelor, aerul din jurul acestora este încălzit prin procesul numit convecție. Problema este că zonele mai îndepărtate de calorifer vor fi mai reci. Încălzirea prin pardoseală oferă o căldură distribuită mult mai uniform, podeaua radiind căldura, ceea ce poate duce la creșterea nivelului de confort în toată casa. Parca sună bine să pășești pe o podea caldă, mai ales în diminețile reci de iarnă, nu?

Eficiență energetică și economie

Un alt mare avantaj al încălzirii prin pardoseală este eficiența energetică mai bună decât a sistemelor tradiționale. Deoarece căldura este distribuită uniform în întreaga încăpere, nu va trebui să vă faceți griji cu privire la risipa de energie prin încălzirea unor zone care nu sunt folosite. În plus, deoarece încălzirea prin pardoseală funcționează la temperaturi mai scăzute decât sistemele tradiționale, veți economisi bani pe facturile de energie în fiecare lună. Încălzirea în pardoseală este cu 25-30% mai eficientă decât metodele clasice. Costurile vor depinde de varianta aleasa, eficienta sistemului, și cât de bine este izolata locuința.

Casă mai spațioasă și mai frumoasș

Deoarece sistemul este montat sub pardoseala, acesta este practic invizibil, ceea ce îți face locuința să pară mai spațioasă și ordonată. De asemenea, ai libertatea de a alege dintre foarte multe materiale pentru pardoseală, precum parchetul, gresia, piatra, etc.

Îmbunătățirea calității aerului

Un alt avantaj al Încălzirii prin pardoseală este că poate îmbunătăți calitatea aerului din locuința dumneavoastră. Sistemele tradiționale circulă adesea praf și alți alergeni prin cameră, ceea ce poate fi dăunător pentru sănătatea dumneavoastră. Cu încălzirea prin pardoseală, aerul nu este circulat, astfel încât reduce riscul alergiilor. Încălzirea în pardoseală nu usucă aerul, ceea ce, din nou, o face mai sănătoasă decât caloriferele. Podeaua caldă te ajută și să ai o circulație mai bună și oase mai sănătoase.

Fiabilitatea sistemului

Pentru că este protejat de șapă, fiabilitatea acestui sistem de încălzire este foarte crescută. Contează, desigur, și calitatea materialelor folosite. Cu cât țevile alese sunt mai calitative, cu atât vor rezista mai mult în timp. Dacă vreți ca această investiție să vă țină mulți ani, atunci alegeți materiale de înaltă calitate. Un sistem electric de încălzire în pardoseală poate să funcționeze până la 50 de ani, fără să aibă nevoie de mentenanță.

Te gândești dacă să alegi încălzire în pardoseală sau radiatoare? Citește articolul nostru, care sigur îți va face alegerea mai ușoară.

Două femei pe canapea, plângând, cu capul lăsat ân pământ

Care sunt dezavantajele încălzirii prin pardoseală?

Desigur, există și câteva dezavantaje potențiale asociate cu încălzirea prin pardoseală, inclusiv:

Costurile încălzirii în pardoseală

Unul dintre cele mai mari dezavantaje potențiale ale încălzirii prin pardoseală este costul de instalare. Incluzând materialele și manopera, montarea încălzirii în pardoseală poate costa 30-40 EURO pe metru pătrat. Costul poate fi mai mic sau mai mare, în funcție de materiale, suprafață, și de automatizarea aleasă. Chiar dacă instalarea sistemului poate fi costisitoare, amortizarea este una destul de rapida. Acest lucru se datorează faptului că facturile la încălzire vor fi cu 20-40% mai mici. Chiar dacă prețul mediu al manoperei este de 12-15 EURO/mp, echipa Aquatech Instal vă oferă montaj încălzire în pardoseală la doar 8 EURO/mp. De ce? Pentru că asta este specializarea noastră și lucrăm extrem de bine și eficient. Dacă vrei să îți montezi încălzire în pardoseală, apelează-ne și hai să dăm drumul la treabă!

Amplasarea mobilierului

Un alt dezavantaj este faptul că trebuie să știi unde vei amplasa mobilierul. Este recomandat ca acesta să nu fie poziționat deasupra sistemului, pentru că va reduce eficiența. De asemenea, este bine ca mobilierul să aibă picioare, ca să nu fie în contact direct cu pardoseala, mai ales în zonele în care este poziționat sistemul.

Două femei juncându-se cu câinele pe pat și zâmbind

Merită încălzirea în pardoseală?

După cum puteți vedea, există atât avantaje cât și dezavantaje asociate cu încălzirea prin pardoseală. În cele din urmă, decizia dacă acest tip de sistem este sau nu potrivit pentru dumneavoastră se va reduce la o cântărire a acestor diverși factori. Dacă sunteți de părere că avantajele depășesc orice dezavantaje potențiale, atunci încălzirea prin pardoseală poate fi o opțiune excelentă pentru a vă face casa mai confortabilă și economă.

Cu toate acestea, dacă aveți îndoieli, ar fi mai bine să vă consultați cu un instalator profesionist înainte de a lua o decizie. Dacă vreți să aflați mai multe despre serviciul nostru de montaj încălzire în pardoseală, atunci vedeți pagina special dedicată serviciului.

Articole alese pentru tine

Pentru că ai ales să citești acest articol, ne-am gândit că ți-ar plăcea să citești și aceste articole alese pentru tine.

Ce temperatură trebuie să aibă apa la încălzirea în pardoseală?

Nimic nu se compară cu senzația confortabilă a unei podele calde într-o zi rece. Dar ce temperatura trebuie sa aibă apa la încălzirea în pardoseală, ca temperatura podelei sa fie perfectă? În acest articol, veți afla care este temperatura optimă…...

Doru Turcu
Termometru așezat pe masă de lemn

Încălzire în Pardoseală sau Radiatoare? Cele 6 Diferențe

Sistemul de încălzire este una dintre cele mai importante alegeri pe care trebuie să le facem pentru o locuință nouă, sau una pe care o renovăm. Confortul și eficiența energetică a casei depind în mare măsură de emițătorul de căldură…...

Doru Turcu
Câine așezat pe un fotoliu, într-o cameră întunecată