Muncitor pe casă, ținând un panou solar

Probleme Panou Solar Nepresurizat. 5 Probleme Panouri Solare

Dacă întâmpinați probleme cu un panou solar nepresurizat, sau sunteți proprietarul unuia, atunci acest articol este pentru dumneavoastră. În acest articol, vom discuta unele dintre cele mai frecvente probleme ale panourilor solare nepresurizate și cum să le rezolvăm. Vom prezenta, de asemenea, câteva sfaturi pentru a preveni apariția acestor probleme în primul rând.

Ce este un panou solar nepresurizat?

Un panou solar nepresurizat este un tip de panou solar ce nu consumă alt tip de energie, încălzind apa doar cu ajutorul radiației solare. Principiul de funcționare al unui panou solar nepresurizat este unul extrem de simplu și se aseamănă cu cel al termosului în care vă mențineți băuturile calde.

De obicei, tubul vidat este alcătuit din două straturi de sticlă, cu vid între ele. Stratul exterior este alcătuit dintr-o sticla ce permite ca aproape toată radiația solara să ajungă la al doilea strat.

Datorită proprietăților sticlei, energia absorbita de acest al doilea strat este apoi transferată către agentul termic din tubul solar. La panourile solare nepresurizate, apa are rol de agent termic și este încălzită direct în tub. Apa încălzită se ridică apoi în rezervor și este înlocuită de apa rece, care urmează să fie încălzită de panoul solar.

Panourile solare nepresurizate reprezintă cea mai eficientă și bună soluție pentru apa caldă menajeră. Costul de achiziție, sau chiar instalarea și întreținerea unui panou solar nepresurizat, vă vor costa mai puțin decât opțiunile presurizate. Reprezintă o investiție accesibilă și durabilă pentru locuința dumneavoastră.

Care sunt părțile componente ale unui panou solar nepresurizat?

  •    Tuburi vidate – prin care circulă agentul termic
  •    Rezervor nepresurizat – acesta stochează apa caldă și este poziționat deasupra tuburilor
  •    Vasul flotor – controlează alimentarea cu apă rece a rezervorului

Panourile nepresurizate au nevoie de pompă?

Panourile nepresurizate nu au nevoie de o pompă, însă, dacă locuiți într-o zonă cu apă dură, se recomandă instalarea unui dedurizator de apă. Acest lucru va ajuta la prevenirea acumulării de calciu și alte minerale.

Câtă apă calda îmi produce panoul solar nepresurizat?

Cantitatea de apă caldă pe care o produce panoul solar va depinde de dimensiunea panoului și de intensitatea luminii solare. În general, aceste panouri nu sunt la fel de eficiente ca sistemele presurizate, dar pot produce totuși o cantitate semnificativă de apă caldă.

Cum verificam un panou solar nepresurizat pentru apă caldă?

Temperatura apei din rezervor se poate verifica ținând un termometru cu infraroșu deasupra jetului de apă de la robinet. Media temperaturii apei este de 60-65°C. Pe timp de iarnă, temperatura poate fi intre 15-45°C, iar în lunile de vară poate ajunge la peste 90°C.

Fiind nepresurizate, furnizarea de apă caldă se realizează prin cădere gravitațională. Deoarece locuințele din țara noastră sunt destul de înalte, presiunea apei la panourile solare nepresurizate este una foarte bună.

Ce probleme frecvente putem observa și care ar putea fi cauzele?

Acumularea de praf sau murdărie

Cea mai frecventa problemă pe care o poate avea un panou solar nepresurizat este că acesta poate fi acoperit de praf sau murdărie. Acest lucru poate reduce cantitatea de lumină solară care ajunge la panou și, în cele din urmă, panoul va înceta să mai funcționeze cu totul. Pentru a preveni această problemă, este important sa vă curățați panourile în mod regulat. Puteți folosi o cârpă sau o perie moale pentru a îndepărta orice acumulări.

Acumularea de calciu sau alte minerale

Alteori, problema poate fi apa dură, care de-a lungul timpului a cauzat acumularea de calcar. Acest lucru va reduce, de asemenea, eficiența panoului solar. Soluțiile sunt curățarea periodică, sau un dedurizator de apă, așa cum am menționat și mai sus.

Umiditatea ridicată și condensarea

Dacă locuiți într-o zonă cu umiditate ridicată, este posibil să constatați că panourile dumneavoastră sunt predispuse la condensare. Acest lucru poate cauza corodarea și, în cele din urmă, defectarea componentelor electrice. Pentru a preveni această problemă, este important să vă păstrați panourile curate și uscate.

Spargerea tuburilor din cauza căldurii

Pe timpul lunilor foarte călduroase, sau chiar după montarea panourilor solare, deoarece apa este rece, iar tuburile încinse, există riscul ca acestea să se spargă. Dacă se sparge unul dintre tuburile vidate, sistemul nu mai este funcțional până la înlocuirea tubului spart cu unul nou. Pentru evitarea acestei situații, faceți alimentarea la primele ore ale dimineții, sau seara târziu, când temperatura tuburilor nu este foarte ridicată.

Spargerea tuburilor din cauza frigului

Pe timpul lunilor friguroase, când temperaturile scad sub 7°C, riști ca apa să înghețe în tuburi, iar acestea sa se spargă. Pentru a evita acest lucru, trebuie să golești tuburile când temperatura scade sub 7°C.

Am probleme cu un panou solar nepresurizat. La cine să apelez?

Dacă observați oricare dintre aceste probleme, puteți să contactați un instalator din echipa noastră pentru a vă oferi îndrumare, sau pentru a vă rezolva rapid și eficient problema.

Uneori, problemele mici pot ascunde alte probleme mai ample.

Întreținerea panourilor solare nepresurizate

Întreținerea panourilor solare nepresurizate presupune curățarea periodică și verificarea deteriorării. Este important să curățați panourile în mod regulat pentru a preveni acumularea de praf și murdărie.

De asemenea, verificați dacă panourile prezintă semne de deteriorare, cum ar fi scurgeri sau fisuri. Dacă observați orice deteriorare, atunci contactați un instalator autorizat pentru ca problema să nu se agraveze.

Ai o problemă sau o nelămurire?

Dacă ați instalat recent panouri solare nepresurizate, dar acestea nu funcționează corect, s-ar putea să vă întrebați pe cine să sunați pentru ajutor. Dacă amânați această problemă, s-ar putea agrava și poate duce chiar la înlocuirea întregului sistem.

Aquatech Instal este aici pentru a vă ajuta. Suntem o firmă de instalatori experimentați care pot depana și rezolva orice problemă pe care o puteți avea cu panourile dumneavoastră solare. Avem peste 30 de ani de experiență în domeniul instalațiilor sanitare și termice, asa că vom rezolva problema dumneavoastră rapid și eficient.

În cazul în care întâmpinați probleme cu panoul solar, sau aveți nevoie de un montaj fără bătăi de cap, cea mai bună soluție este să contactați echipa Aquatech Instal. Acesta va fi în măsură să vă diagnosticheze problema și să recomande un curs de acțiune corect, rapid și eficient.

Doru Turcu

Articole alese pentru tine

Pentru că ai ales să citești acest articol, ne-am gândit că ți-ar plăcea să citești și aceste articole alese pentru tine.

Cel Mai Bun Panou Solar Apă Caldă? Top 5 Alegeri Panouri Solare.

Odată cu creșterea costului energiei, din ce în ce mai mulți oameni caută surse alternative de energie. Panourile solare sunt o modalitate excelentă de a economisi bani pe factura de energie și sunt, de asemenea, prietenoase cu mediul. Dacă sunteți…...

Doru Turcu
Femeie sub o cascadă

Panou Solar Nepresurizat vs Presurizat. Care Este Diferența?

Există două tipuri de panouri solare pe piața actuală: nepresurizate și presurizate. Dacă vă gândiți să investiți în panouri solare pentru casa dvs., este important să înțelegeți diferența dintre modelele nepresurizate și cele presurizate. Ambele au propriile avantaje și dezavantaje,…...

Doru Turcu
Panouri solare pe un câmp verde